Historiaa

 

Tikkurilan Omakotiyhdistys on perustettu Suomen Pienkiinteistöjenomistajien

Liiton aloitteesta Tikkurilan Vapaapalokunnan kentällä 2.10.1949. Perustavaan kokoukseen

oli saapunut vain 9 omakotitalon omistajaa. Joukko oli sitäkin aktiivisempi. Säännöille ryhdyttiin heti hakemaan viranomaisten vahvistus ja yhdistys merkittiin yhdistysrekisteriin nimellä Tikkurilan

Kiinteistöjen omistajat 8.3.1950. Perustajajäseniä olivat mm. Niilo Sjögren, sittemmin Tikkurilan Omakotiyhdistyksen ja Peltolan tiekunnan pitkäaikainen puheenjohtaja, Eino Siren, sittemmin valtuuston puheenjohtaja ja Olavi Talke, sittemmin Vantaan verojohtaja.

Perustajajäsenistä yhdistyksen pitkäaikainen (21 v.) puheenjohtaja Niilo Sjögren ansaitsee erityismaininnan. Kun yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja ja sihteeri ehdottivat yhdistyksen lopettamista ja ilmoittivat, että he eivät tule enää jatkamaan minkäänlaisissa tehtävissä yhdistyksessä, niin Niilo oli toista mieltä. Niinpä hän yhteen aikaan saikin sitten hoidettavakseen niin puheenjohtajan kuin sihteerin ja varainhoitajan tehtävät. Ja kun hän vielä oli Peltolan tiekunnan puheenjohtaja, hänellä oli toisessa taskussa omakotiyhdistyksen rahat ja toisessa taskussa tiekunnan rahat. Joten tarkkana piti olla, ettei rahat menneet sekaisin.

Yhdistyksen puheenjohtajina ovat toimineet seuraavat henkilöt:

Mauri Pirskanen vv. 1949 – 1953, 4 vuotta

Niilo Sjögren ” 1953 – 1974, 21 ”

Usko Peijari ” 1975 – 1980, 6 ”

Nils Jousikari ” 1981 – 1997, 17 ”

Raimo Viertiö ” 1998 – 2007, 10 ”

Mauri Valta ” 2008 - edelleen

Jäsenmäärä pysyi aina vuoteen 1964 alle 50. Jatkuvasti oli kuitenkin havaittavissa pientä lisäystä. Erityisesti vuokrasäännöstelyn aikaan omakotiasukkaat kääntyivät yhdistyksen puoleen saadakseen tukea. Kun yhdistys avusti lähinnä jäseniään, seurauksena oli, että kiinteistöjen omistajat liittyivät yhdistykseen useinkin vain määrätyn pulman selvittelyä varten, jättääkseen valitettavasti jäsenmaksunsa maksamatta asian tultua ratkaistuksi. Sama on ollut havaittavissa, kun kaavoittaja tai tienrakentajat lähestyivät tonttia. VOK:in vuonna 1998 tekemä edullinen sähkösopimus Vantaan Energian kanssa pisti vauhtia jäsenmäärän kasvuun. Jäsenmäärän kehitys on ollut seuraava:

v. 1949 11 jäsentä, v. 1959 47 jäsentä, v. 1969 51 jäsentä, v. 1979 62 jäsentä, v. 1989 80 jäsentä,

v. 1999 202 jäsentä ja v. 2004 300 jäsentä ja 2009 400 jäsentä.

Yhdistys liittyi heti perustavassa kokouksessa Suomen Omakotiliiton edeltäjään Suomen Pienkiinteistönomistajien Liittoon. Tikkurilan Omakotiyhdistys oli v. 1970 perustamassa Vantaan Omakotiyhdistysten Keskusjärjestöä (VOK) ollen sen perustaminen suurelta osin yhdistyksemme ansiota. Silloinen puheenjohtajamme ja sihteerimme olivat keskusjärjestön ensimmäinen puheenjohtaja ja sihteeri.

Sääntöjen mukaan yhdistys pitää kaksi kokousta vuodessa. Kokouksien yhteydessä on käsitelty alustusten ja esitelmien pohjalta mitä moninaisempia omakotiasumiseen liittyviä kysymyksiä. Mainittakoon näistä esimerkkeinä Vantaan kaupungin rakennusjärjestys ja järjestyssääntö, asemakaava-asiat, katu- ja viemärikustannukset, väestö- ja palosuojelu, ympäristöasiat, jätehuolto jne.

Yhdistys on järjestänyt pihakilpailuja ja voitokkaasti on kilpailtu Vantaan muitten omakotiyhdistysten kanssa pihojen paremmuudesta keskusjärjestön järjestämässä kilpailussa.

Aikaisempina vuosina VOK järjesti pihakilpailujen kanssa vuorovuosin n.s. torppariturnajaiset, joissa oli monenlaista leikkimielistä ohjelmaa aina naulanlyönnistä pussijuoksuun. Tikkurilan yhdistys menestyi siellä naulanlyönnissä niin hyvin, että sai komean kiertopalkinnon omakseen. Viime vuosina ei ole enää löytynyt torppariturnajaisille järjestäjää.

Kulttuuripuolen antiakaan ei ole unohdettu, vaan on vuosittain käyty joko paikallisissa

tai naapurikaupungin teatterinäytöksissä.

perustamiskokouksen pöytäkirja v 1949 sivu1.jpeg

perustamiskokouksen pöytäkirja v 1949 sivu2.jpeg